A proto skáču | KNIHA, KTERÁ MI VYRAZILA DECH

by - února 22, 2017

Ahoj všichni! Předem vám chci říct, že jsem hodně velká čtenářka a čtení opravdu miluji, ale také jsem hodně kritická, takže když řeknu, že jsem našla knihu, která mi vyrazila dech, tak to nebude ledajaká kniha...


A proto skáču je kniha, kterou napsal tehdy třináctiletý autista z Japonska Naoki Higašida. Knihu jsem četla na doporučení naší sousedky, která pracuje ve školce pro postižené děti (obdivuji jí) a koupila si ji, aby lépe porozuměla autistům, o které se stará. U nás ve škole také máme jednoho kluka, který je postižen lehčí formou autismu a hodně lidí ho nechápe a dělá si z něj legraci.. Nikdy jsem nebyla jedna z nich, ale občas jsem ho také odbyla, když si chtěl povídat a teď zpětně mě to hodně mrzí. Lidé postižení autismem vnímají okolní svět úplně jinak než my a měli bychom jim vycházet vstříc a být na ně hodní.

Zpátky ke knize... V knize je několik kapitol, které řeší různé věci (mluvení, koníčky atd..) a v těch kapitolách se Naokiho ptají na otázky, na které on sám odpovídá. Je opravdu hodně zajímavé zjišťovat, co všechno lidé postiženi autismem vnímají jinak, co musejí snášet a jak je jejich život těžký. 





Kniha mi ukázala, jak je důležité věřit sama sobě a mít se ráda i přes všechny problémy, které v životě nastanou. Naučila mě dívat se na tělesně i psychicky postižené z jiného úhlu pohledu. Podle mého názoru by si tuto knihu měl přečíst opravdu každý, protože je vtipná, poučná a při čtení mi připadalo, jako kdybych objevovala naprosto nový a pro mě dosud utajený svět. 

Určitě si ji přečtěte! :)

You May Also Like

13 komentářů

  1. Ježiš, to musí bejt skvělá knížka. Doufám, že až budu zase shopaholikovat v knihkupectví, že si na ni vzpomenu!

    Prolhaná Mrcha

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je opravdu dokonalá :) určitě se snaž si vzpomenout :D :)

      Vymazat
  2. Veľmi sa mi páči samotný prebal knihy, ktorý vyzerá naozaj luxusne. Po takejto knihe by som určite siahla aj ja

    OdpovědětVymazat
  3. Tak o téhle knížce čtu asi poprvé. Taky mám ráda čtení, i když teď na to kvůli maturitě nemám moc čas, ale podle tvého popisu mě to zaujalo, snad se k ní později dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem o ní dříve neslyšela, ale je vážně skvělá, tak až budeš mít více času, určitě se na ni vrhni :)

      Vymazat
  4. Po této knížce jsem pokukovala v knihkupectví a uvažovala jsem zda si ji koupit nebo ne. Jsem ráda, že jsi napsala tento článek, protože už vím, že se pro knížku vrátím!

    http://basic-whitegirl.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Ešte som o nej nepočula, ale veľmi ma zaujala :)

    OdpovědětVymazat
  6. Super, rozhodně se po ní kouknu, miluji knihy :)

    OdpovědětVymazat